Czy to jeszcze pewność siebie, czy już zarozumiałość? 21 przykazań dobrego szefa kuchni
Często podczas rozmów z szefami kuchni, podkreślam, jak ważna jest ich pewność siebie. Cieszy mnie, gdy opowiadają o swoich osiągnięciach, planach dotyczących udziału w konkursach, spotkaniach z innymi szefami kuchni oraz nowościach wprowadzanych do menu. Dobry szef kuchni to kucharz, który jest pewien tego, co robi. Niestety najrzadziej poruszanym przez nich tematem są goście i ich reakcje na dania, które zamawiają. Kiedy pojawia się krytyka z ich strony są szefowie, którzy reagują, mówiąc: “Nie podoba Wam się moje jedzenie? To zapraszam do innej restauracji!”. W takich chwilach mam pewność kim tak naprawdę jest mój rozmówca.
Kim jest w rzeczywistości dobry szef kuchni?
1. Przede wszystkim, to nie gwiazda, której zależy na traktowaniu, jak celebrytę, ale człowiek, który wie, jak ciężką pracą jest prowadzenie dobrej kuchni.
2. To ktoś, kto nie zawsze musi pojawiać się w magazynach, czy telewizji, a bardziej stawia na edukację – swoją i załogi. Szkoli siebie i wysyła na szkolenia swoich współpracowników.
3. Dobry szef kuchni szanuje konkursy i chętnie bierze w nich udział – rywalizacja rozwija i uczy, a on wie, jak potrzebne jest to w załodze.
4. Nie boi się nowości i chętnie wprowadza je w kuchni, jednak robi to z szacunkiem i dystansem, by nieumiejętność stosowania nowych technik i smaków nie przełożyła się na złe efekty na talerzu.
5. Szanuje tradycję i czerpie z niej tworząc swoje dania.
6. Chętnie sięga po magazyny, książki i publikacje kulinarne w sieci.
7. Nie boi się odwiedzać inne restauracje i obserwować pracę innych szefów.
8. Podpatruje światowe trendy i analizuje je uwzględniając potrzeby rynku, na którym pracuje.
9. Nie boi się wyjść poza granice naszego kraju – zarówno fizycznie, podróżując, jak i mentalnie – obserwując działania innych szefów kuchni.
10. Bierze udział w wydarzeniach, kongresach, spotkaniach branżowych.
11. Ma dystans – do siebie i do tego, co robi.
12. Jest otwarty na krytykę i przyjmuje ją z godnością, eliminując natychmiast powstałe błędy.
13. Szanuje zdanie gości i wie, że to właśnie dla nich pracuje.
14. Nigdy nie wchodzi w polemikę z ich uwagami, nawet jeśli nie mają racji.
15. Dumę zostawia poza salą restauracyjną.
16. Regularnie wprowadza nowe menu i korzysta z sezonowych produktów.
17. Stawia na jakość – tego, czego używa do przygotowywania dań, jak i faktycznego ich przygotowania i prezentacji.
18. Wykorzystuje zdobyte doświadczenie i motywuje załogę dobrymi – a co najważniejsze – faktycznie zasłużonymi opiniami gości.
19. Częściej słucha, niż mówi – zarówno specjalistów, kolegów, jak i współpracowników.
20. Ma świadomość, że jego status przestaje być istotny, gdy wchodzi do kuchni – nawet jeśli jest najbardziej znanym szefem kuchni w kraju, w danej chwili jego wizytówką jest talerz, który serwuje gościowi.
21. Dąży do perfekcji. Zawsze – od momentu parzenia sobie porannej kawy i robienia śniadania rodzinie, poprzez pracę w swojej restauracyjnej kuchni, aż do wieczornej rozmowy ze znajomymi o tym, jak minął dzień i jakie ma plany na kolejny, by wciąż zachwycać swoich gości. Wie, że to właśnie oni są kluczem jego sukcesu.
Oto 21 przykazań dobrego szefa kuchni.
Wierzę, że kilku z Was podpisało się pod tym wielkimi literami.
Pozostali mają przed sobą wiele pracy – szczególnie Ci, którzy widzą swoje ja na pierwszym miejscu, a gości traktują tylko jako przychód. Powodzenia!
Zapraszam do dyskusji: [email protected]
Fot. visualhunt.com